Cu mare bucurie echipa CLERU a organizat cursul de HOLEP și montare de sfincter urinar artificial. Din dorința de a ajuta pacienții cu incontinență urinară severă, articolul de față explică mecanismul de funcționare al sfincterul urinar artificial montat de echipa Dlui. Conf. Petruț Bogdan la Spitalul Transilvania.
Atunci când sfincterul urinar (robinetul) nu mai funcționează (din varii motive) și pacientul suferă de o incontinență urinară francă – fiind nevoit să poarte în permanență tampoane/ pampers, poate exista opțiunea de montare chirurgicală a unui sfincter urinar artificial pentru a restabili controlul urinării. Acesta este un dispozitiv implantabil care strânge canalul urinar și îl eliberează de strânsoare la dorința pacientului- când acesta dorește să elimine urina din vezică.

2019- Dl. Conf. Petruț Bogdan și proctor Dl. Prof. Thomas Bschleipfer - Doctor Honoris Causa UMF Cluj
Sfincterul montat de echipa noastră are 2 componente importante. Un manșon ca un colac de salvare plin cu lichid care se montează la baza uretrei (a canalului urinar), practic îmbrățișându-l. Acesta este conectat la o pompă (un rezervor) prin care este stocat/ reglat nivelul de lichid care umple colacul sau care se golește din colac, astfel strângând sau nu canalul urinar. De această pompă rezervor este atașat un buton moale ca o gâlmă care se plantează chirurgical în scrot imediat sub piele, deasupra testiculului.
Intervenția chirurgicală presupune o incizie de aprox. 3 cm la nivel perineal (între scrot și anus) și o internare de 1-2 zile, iar pacientul va putea începe folosirea sfincterului la 1-2 luni post operator, când acesta va fi activat, respectiv procesul de vindecare post chirurgical va fi complet. Sfincterul urinar artificial va menține în permanență colacul (manșonul periuretral) plin cu lichid, astfel acesta va închide (strânge) canalul urinar și pacientul nu va pierde urină. La dorința pacientului, prin autopalparea scrotului și apăsarea pentru câteva secunde a gâlmei din rezervor (fără să simtă durere/ disconfort), mecanismul hidraulic golește conținutul colacului (manșonului) astfel că acesta nu mai are puterea de a strânge uretra iar urina se va elimina. Manșonul se reumple dupa aprox. 2 minute și uretra este iarăși închisă (fără pierderi urinare).
Un aspect important este existența contraindicațiilor relative/ absolute la montarea de sfincter urinar artificial iar consultul cu medicul curant este crucial pentru a stabili indicația corectă, momentul operator optim, respectiv așteptările pacientului. Scopul este de a atinge o continență socială, adică pacientul să revină la viața cât mai aproape de normal. Însă, pierderi urinare mici la efort pot să apară, deorece, nu ne dorim ca manșonul să strângă prea tare canalul și să îl lezeze în timp. Astfel, targetăm o continență socială (restabilirea controlului urinar) care îmbunătățește calitatea vieții pacientului, cu minimalizarea riscurilor de complicații post operatorii, respectiv uretrale pe termen lung.
Vă așteptăm la Uroprax la un consult de specialitate. Cu respect, Dr. Cristina Bujoreanu.