Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cristiax2bjr/cristinabujoreanu.com/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cristiax2bjr/cristinabujoreanu.com/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87
O fată norocoasă – Dr. Cristina Bujoreanu's Blog

O fată norocoasă


Din păcate, nu întâlnim constant medici fericiți și echilibrați- medici care au descoperit cum pot să ofere excelență, să doarmă împăcați nopțile alături de o familie care să îi simtă aproape. Prezența lângă cei dragi este prețul pe care îl plătim pentru ce ne construim în viață iar moneda de schimb este timpul. Propria sănătate este taxa pe care nu o putem evita.


De multe ori rezidențiatul este o îngropare în maculatură fără un ghidaj eficient care să pluseze pe aptitudinile speciale ale fiecăruia, un ghidaj care a uitat focusul pe empatia din arta chirurgicală. Un ghidaj prin umilință, nesiguranță și zdrobirea magiei care ne-a sedus să fim medici, o uitare a faptului că nu sunt medici și pacienți, noi și ei…  ci că toți am fost și vom fi pacienți, iar un chirurg nu se poate opera singur.  Din păcate nașterea unui chirurg poate fi un travaliu într-un sistem medical procustian a celor care își folosesc puterea pentru a părea mai mari, încorsetând.


În realitatea surmenajului și presiunii de a nu greși și de a performa, o să vă spun o experiență frumoasă. Printre mulți ani de muncă și povești maligne de viață, s-a derulat și povestea mea. A început timid și inocent, dar în același timp curios și curajos, cu o energie încăpățănată care uneori părea naivă. Este greu să visezi la a fi o femeie chirurg când sunt prea puține exemple în jur. Dar este o călătorie plăcută când nu ți se spune nu se poate, când ești ghidată blând și ferm într-un mediu care dezvoltă o rețea de susținere profesională și de prietenie între colegi. Astfel, cei de lângă tine devin complici la a face bine și a deveni medici buni, iar timpul aglomerat de zeci de prezentări, lucrări și proiecte, te înflorește. Greul devine un joc și copilul din noi poate să viseze, înțelegând sacrul din vindecare.


Fiecare efort, oricât de mic, contează- o scrisoare medicală dată la timp, câteva minute extra de vorbit cu pacientul când devine anxios sau nu înțelege ce se întâmplă cu el, crearea unui spațiu în care vulnerabilitatea este în siguranță și tratamentul este demn, ajutarea unui coleg care este suprasolicitat, o explicație sau un sfat oferit unei studente, aprecierea asistentei medicale sau a brancardierului… Lista este nesfârșită iar ideea este următoarea- tot ceea ce facem este filtrat prin cum o facem și creează esența a ceea ce suntem. Acest „cum” respiră în noi fie că purtăm halat alb, fie că nu. Este amintirea emoțională pe care o lăsăm în ceilalți pe drumul vieții.


Am învățat că blândețea este mai puternică decât orice constrângere, că a inspira pe cineva și a-l ajuta să devină mai bun îți reamintește ție același lucru. Rigiditatea și distanța nu sunt corelate cu aptitudinile chirurgicale, ci din contră, doar căldura și răbdarea pot să ofere o experiență medicală atraumatică pacientului care ajunge sub bisturiu. 
Mentorii adevărați văd frumosul din noi când noi nu îl putem nici imagina și apasă butoanele potrivite ca să îl construim pas cu pas, împreună. Este o muncă enormă dar care capătă sens și se fructifică în pacienții care ne calcă pragul. Norocul meu a fost și este un mentor cu un caracter extraordinar și calități profesionale de excepție. Asta a permis să cresc frumos, să iubesc să fiu chirurg și să nu îmi fie frică să devin pacient.


Dar vedeți dumneavoastră, norocul nu este ceva aleator ci este ceva construit. Nu știu să vă spun din ce, însă autenticitatea, bunătatea și capacitatea de conexiune cu ceilalți sunt condimente cheie la o muncă asiduă planificată. Și partea bună este că fiecare dintre noi tânjește după aceste lucruri, trebuie doar să fim curajoși să le oferim celorlați ce avem chiar noi nevoie și să apreciem cu grijă oamenii buni.


Cu bucurie și putere de muncă îmi încep noua etapă profesională ca medic specialist Urolog la Spitalul Medicover din Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: